De oudste gebeurtenis die naar onheil op vrijdag de 13e verwijst is, traditioneel Joods/Christelijk, de tiende plaag van Egypte. In die nacht stierven alle eerstgeborenen, zowel van mens als dier. Maar klopt dit, is vrijdag de 13echt een ongeluksdag?

Helemaal kunnen wij dit natuurlijk niet achterhalen, wij hebben daarentegen naar het aantal schades gekeken op vrijdag de 13e. Als wij alleen kijken naar de datum waarop de schade is ontstaan, de zogeheten schadedatum, kunnen wij nu al zeggen welke datum er dominant uitspringt: 18 januari 2018. Inderdaad, bekend van de storm. MainPlus Schadeherstel heeft ongeveer 1400 schades ontvangen op die dag.

Als we niet naar schadedatum kijken, maar naar datum van schademelding, dan valt op dat de meeste schades aan het begin van de week gemeld worden en dat dit afneemt naar het einde van de week. Behoudens de weekenddagen, ontvangen we op vrijdagen gemiddeld het laagste aantal nieuwe meldingen. Zie ook de afbeelding hieronder.

Vrijdag 13

 

Als we kijken naar het aantal schades op dag van de maand, dan valt meteen op dat er veel minder meldingen zijn op de 31e van de maand. En dat is geen wonder, want de 31e doet niet elke maand mee. In februari, april, juni, september en november is er geen 31e. Dat maakt het lastig om op die dag net zo veel meldingen te krijgen als op andere dagen. En de 13e? Die staat op de zesde plek. Niet laag, maar zeker ook niet op nummer één.

vrijdag 13 1

 

En wat doet de combinatie van weekdag en maand dag? Wel, dan is de onbetwiste nummer 1 ‘donderdag de 18e’. Maandag is gemiddeld het drukst en logisch dat zaterdag en zondag het rustigst zijn. De topper is echter donderdag de 18e, met 20% meer meldingen dan de nummer 2 meeste meldingen, maandag de 11e. De nummer drie is maandag de 22e. Vrijdag de 13e is een middenmoter, waarop we geen grote hoeveelheid schades hoeven te verwachten. De beruchte ongeluksdag lijkt dus niet te leiden tot een groter aantal schademeldingen.

Waarom dan wel donderdag de 18e en niet vrijdag de 13e? Nou dat is makkelijk. Dan komen we weer bij de inleiding van dit verhaal. Die storm op 18 januari 2018, weet je op wat voor dag dat was? Precies, een donderdag.

Conclusie: geen paniek op vrijdag de 13e, donderdag de 18e is het nieuwe vrijdag de 13e in schadeherstelland.

MainPlus

    Laan van Vredenoord 15

2289 DA Rijswijk

   +31 88 011 70 70

   info@mainplus.com

 

mainplus logo wit

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Invalid Input
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Invalid Input