Hoewel de totale omvang van de stormschade in Leersum nog niet duidelijk is, spreekt schadeherstelbedrijf MainPlus van een schadebedrag dat ‘in de tonnen’ loopt. Verzekeraars zijn nog volop bezig met het inventariseren van de meldingen. Waarschijnlijk volgt er pas volgende week een definitief beeld.

Volgens MainPlus, dat in opdracht van meerdere verzekeraars werkt, loopt de schade op dit moment al ‘in de tonnen’. Omdat het bedrijf vooral herstelreparaties uitvoert en niet zozeer schadebedragen uitkeert, is een exact bedrag ‘lastig te noemen’. 

MainPlus kreeg tot nu toe tien schademeldingen binnen, maar verwacht dat het daar niet bij blijft. ,,De opvallendste? Twee tuinhuizen zijn door de wind opgetild, uit hun voegen getild en met fundering en al omhoog geschoten. Dat tuinhuis ligt nu nog steeds op z’n kant. Verder kregen we veel meldingen van afgewaaide daken, losgeslagen regenpijpen, schade door bomen tegen huizen en een plantenkas die door de storm is vernietigd”, aldus commercieel directeur Gerard van Engelenburg. Volgens het bedrijf druppelen de meldingen nog steeds binnen.

63 meldingen

Ook bij verzekeringsmaatschappij Interpolis is dat het geval. Het bedrijf ontving afgelopen weekend 63 schademeldingen van Leersummers, een getal dat nog steeds oploopt. ,,De storm kwam en ging héél snel en had ontzettend veel impact. Dat is niet te vergelijken met een storm die ruim van tevoren wordt aangekondigd. Er is veel schade aan woonhuizen, en we hebben ook veel meldingen ontvangen van hageldeuken in auto’s, bijvoorbeeld”, zegt woordvoerder Joost van Bruchem.

Volgens Van Bruchem is in de schade goed terug te zien dat veel inwoners van Leersum werden overvallen door de windhoos. ,,In de winter- of herfstperiode kondigt een stormperiode zich aan, geven we de storm nog wel eens een naam en hebben mensen de tijd om preventiemaatregelen te nemen: fietsen en tuinmeubilair naar binnen, de dakgoot legen, noem maar op. Dan is de voorbereidingstijd simpelweg groter. Nu is dat heel anders.”

Extremen

Barbara van der Rest van het Verbond van Verzekeraars geeft aan dat er volgende week vermoedelijk een completer beeld is van hoe groot het uiteindelijke schadebedrag precies wordt. ,,Wij krijgen nu de schades binnen van individuele verzekeraars. Dat druppelt de komende dagen nog binnen en moet vervolgens geïnventariseerd worden. We kunnen volgende week meer zeggen over het totale schadeplaatje.” 

Het Verbond van Verzekeraars heeft een samenwerkingsverband met de KNMI, een zogeheten early warning system, waardoor beter voorspeld kan worden wat voor stormen eraan komen. ,,Zo kunnen we verzekerden beter waarschuwen”, zegt Van der Rest. Desondanks vinden er sinds een aantal jaar steeds vaker weersextremen plaats, die we niet altijd aan zien komen. ,,We bereiden ons erop voor dat de schade, als de klimaatverandering zo doorgaat, zeker met 250 miljoen euro per jaar gaat verdubbelen. We moeten ons echt steeds beter voorbereiden op toenemende weersextremen.”

Een schade zoals door deze onverwachte storm wordt in de meeste gevallen gedekt door de verzekering. Van de Rest: ,,Je opstal- en inboedelverzekering dekken een hoop. Maar we hebben de afgelopen dagen erg veel telefoontjes gehad van mensen met stormgerelateerde vragen. ‘Help, daar gáát m’n dak. Wat nu?’” Volgens Joost van Bruchem van verzekeraar Interpolis zijn inderdaad veel mensen gedekt voor dit soort schade. ,,Voor een storm als deze zit je over het algemeen gewoon goed met een woonhuisverzekering.”

Bron: AD Utrecht

MainPlus

    Laan van Vredenoord 15

2289 DA Rijswijk

   +31 88 011 70 70

   info@mainplus.com

 

mainplus logo wit

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Invalid Input
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Invalid Input