Het waren hooguit 20 seconden. In die korte tijd raasde een valwind door het Utrechtse dorp Leersum en nam daarbij metershoge bomen mee, die op huizen en auto's vielen, wegen versperden en een nabijgelegen bos wegvaagde. De dag erna steekt Leersum de handen uit de mouwen en dat is nodig: verwacht wordt dat het nog zeker 1,5 week duurt voor het dorp er weer bijligt zoals het was. Het dorp helpt elkaar, en treurt. „Ik besef nog niet dat dit mijn huis is, wat nu onbewoonbaar is.”

Het plan was om die vrijdagavond even op bed te gaan liggen in haar kamer. De 23-jarige Anna van den Berg kwam net thuis toen het weer veranderde. Anna zat op de bank toen een metershoge beuk haar slaapkamer, een verdieping boven de bank, doormidden boorde. „Ik kan me de klap niet herinneren, maar toen ik buiten kwam zag ik hoe groot de schade was. We konden 112 niet gelijk bereiken, omdat er waarschijnlijk zoveel mensen tegelijk belden.”

Vannacht sliepen Anna, haar ouders en broertje, bij opa en oma, die vlakbij wonen. Nu staat ze weer voor haar huis, waarvan de volledige linkerkant is ingestort. De bewuste beuk ligt middenin het karakteristieke huis met wit-blauwe luiken, de wortels reiken ver boven het wegdek waar ze tot dan toe in verstopt zaten. Toen Anna bij haar kamer ging kijken, zag ze een stukje van haar bed. „De boom ligt er midden in. Hij is vannacht nog verder het huis in gezakt.”

Onduidelijk is nog hoe groot de schade is, wel is duidelijk dat het gezin voorlopig bij opa en oma logeert. „We kunnen hier voorlopig niet wonen. Ik besef nog niet helemaal dat dit ons huis is. Ik heb wat spullen mee kunnen nemen, maar niet veel.” Anna wijst naar haar schoenen. „Die zijn van een vriendin. Ik had gisteren alleen een pyjama en laarzen aan. Gelukkig helpen veel mensen ons.”

En dat gebeurt. Haast iedere straat in Leersum ligt bezaaid met takken, bladeren en boomschors, regelmatig vermengd met dakpannen en glas. In haast iedere straat is het een komen en gaan van aannemersbusjes, glaszetters, hoveniers, takelwagens, graafmachines. Zwaailichten van de brandweer, de wegenwacht en de politie domineren de normaal zo groene en rustige straten. Leersummers dragen snoeischaren en kettingzagen van huis naar huis, slalommen om de volledig uit de grond gerukte bomen heen en maken de straten zoveel mogelijk boomvrij. In handschoenen gestoken kinderhandjes dragen bladeren en takken naar de bermen, waar metershoge stapels groen ontstaan. Leersum ruikt naar bos en ongewild vers hout.

Ervaringen worden uitgewisseld. Overal hoor je dezelfde verbazing: het was zó kort. Buurtbewoners spreken van een storm van 15 tot 20 seconden, hooguit dertig. En daarna was alles anders. „Het begon heel hard te regenen, gevolgd door grote hagelstenen”, zegt Ben Disbergen, die drie straten af woont van de Lomboklaan, de zwaarst getroffen straat. „Het ging heel hard waaien. De tuinset van de buren belandde in mijn tuin, evenals het dak van de hottub en een boom van zo'n 15 meter. Daarna klaarde het ineens op en hoorden we overal sirenes, helikopters. Het leek wel oorlog. Ik had weinig schade, dus ik kon buurtgenoten helpen.”

Ervaringen worden uitgewisseld. Overal hoor je dezelfde verbazing: het was zó kort. Buurtbewoners spreken van een storm van 15 tot 20 seconden, hooguit dertig. En daarna was alles anders. „Het begon heel hard te regenen, gevolgd door grote hagelstenen”, zegt Ben Disbergen, die drie straten af woont van de Lomboklaan, de zwaarst getroffen straat. „Het ging heel hard waaien. De tuinset van de buren belandde in mijn tuin, evenals het dak van de hottub en een boom van zo'n 15 meter. Daarna klaarde het ineens op en hoorden we overal sirenes, helikopters. Het leek wel oorlog. Ik had weinig schade, dus ik kon buurtgenoten helpen.”

Verbroedering

In autogarage Melissen ontstond een lekkage. Medewerker Thomas (24) spreekt van horizontale regen, die zich ineens aandiende. „We hoorden overal bomen knappen, alsof het lucifers waren.” Als lid van de vrijwillige brandweer ontfermde hij zich over het ruimen van puin. „Tot half twee 's nachts hebben we gezorgd dat de straten zo veilig mogelijk werden. Vandaag en de komende dagen gaan we verder, het is zoveel. En dat alleen hier, in Leersum. Maar je ziet nu wel wat voor dorp dit is; iedereen helpt elkaar.”

In een zijstraat van de Lomboklaan waaide een boom bovenop de caravan van Jochem. Het voertuig barstte uit zijn voegen en moet worden afgesleept. „We waren, na járen, klaar met vakantie vieren in tenten en vouwwagens en kochten dit jaar de caravan. We zijn er net de meivakantie mee weggeweest en over vier weken stond de tweede vakantie gepland. Maar dat gaat dus niet meer met deze. Gelukkig is het maar materiële schade.”

Overleden karper

Tegenover de gespleten caravan staat de Volvo van de overbuurman, Geert Hofman. De achterkant van de wagen is gebutst, een raam is eruit. In deze auto zat herdershond Indy gisterenavond toen de storm losbrak; door het opengeslagen raam kon ze naar buiten komen. Nu scharrelt ze door de tuin, waar hard wordt gewerkt wordt om vijftien metershoge, omgewaaide bomen die door de hele tuin liggen, te bergen. 

Hofman waarschuwt voor zijn erfgrens; daar wankelen nog een paar bomen. „Als het gaat waaien gaan die misschien om, dus daar moeten we snel wat aan doen. Ik kwam gisterenavond net thuis aan toen een hele rij bomen in één klap omging. Zo’n razernij, alsof een reus alle bomen eruit rukte. Ze vielen tegen het huis aan, op drie auto's, in de vijver met karpers. Eén van de auto's kwam er wonderbaarlijk genoeg zonder schram vanaf, een graskarper overleed. De hele oprijlaan raakte onbegaanbaar en we konden er niet langs. Het gaat slecht met een familielid, dus we zijn de brandweer dankbaar dat ze snel gezorgd hebben dat we onze tuin weer konden verlaten.”

Hofman woonde een tijd in Azië waar hij bekend raakte met taifoens, ofwel tropische stormen, maar die laten zich toch echt beter voorspellen, meent hij. Zijn schade berekent hij nu op één à anderhalve ton. „We kunnen nog niet goed inschatten hoeveel. Gelukkig zijn er geen doden gevallen.”

Burgemeester: ‘Situatie niet meteen opgelost’

Tegen het middaguur worden er op elektriciteitskastjes broodjes gesmeerd en limonade geschonken. Harde werkers drinken uit plastic bekertjes koffie met elkaar.

Frits Naafs, burgemeester van de gemeente Utrechtse Heuvelrug, waarvan Leersum onderdeel is, heeft een ronde gemaakt door het dorp. Hij spreekt van 'hele grote schade’. „Gisterenavond was ik hier al om met mensen te praten. De hulpdiensten, de veiligheidsregio, ambulance en brandweer uit de hele provincie was er om assistentie te verlenen. Er zijn gelukkig maar mensen zes licht gewond geraakt en twee mensen iets zwaarder gewond. Als je ziet hoe het er hier uit ziet, zie je dat het heel anders had kunnen uitpakken. De schade aan de omgeving en aan de woningen is heel groot. Een aantal woningen zijn onbewoonbaar verklaard, dat aantal zal nog iets oplopen.”

Hij ziet hoe veerkrachtig de Leersumse gemeenschap reageert op de gebeurtenis. „Dat was gisterenavond meteen zo, iedereen ging elkaar helpen. De ondernemers, de tuinbedrijven uit de regio, iedereen komt helpen. Het is een hecht dorp, mooi om te zien.”

Schade en afgesloten wegen

De gemeente Utrechtse Heuvelrug kan op dit moment nog niet zeggen hoe groot de schade is. Duidelijk is dat zo'n zes huizen onbewoonbaar zijn. „We hebben nog geen zicht op hoeveel huizen geraakt zijn of hoeveel bomen er omgewaaid zijn”, zegt Ellen Lodder van de gemeente. „Er is nu eerst gefocust op het afhandelen van de ernstigste schade en het opruimen. We verwachten dat we nog 1,5 tot 2 weken nodig hebben om alles op te ruimen.”

Op dit moment is de N225, de hoofdweg naar Leersum, nog afgesloten. Dat geldt ook voor verschillende fietspaden. Verwacht wordt dat deze weg morgen, vanwege opruimwerkzaamheden, ook dicht is. „Mensen gaan hierheen om te komen kijken; dat bevordert de doorstroom niet. Er wordt nog steeds afgeraden om het bos rondom Leersum in te gaan. Ga wandelen in Driebergen of in Doorn, maar niet op de plek waar de windhoos was.”

Telefoon roodgloeiend

De meldkamer van MainPlus Schadeherstel, die de schades afhandelt voor de grote Nederlandse verzekeraars en volmachten, zegt veel schademeldingen uit Leersum te ontvangen. „Om tien uur vanochtend stond de teller op zeven grotere schadegevallen. De verwachting is dat dit aantal vandaag en komende dagen snel zal oplopen. De ernstige gevallen worden nu met prioriteit opgepakt”, zegt Gerard van Engelenburg, commercieel directeur. „Er is veel schade ontstaan door de extreme regenval. Het noodweer was heel lokaal en heel extreem. De hemelwaterafvoeren van de woningen zijn niet altijd bestand tegen dit soort extreme regenval waarbij in korte tijd heel veel water naar beneden komt.”

Bron: AD Utrecht

MainPlus

    Laan van Vredenoord 15

2289 DA Rijswijk

   +31 88 011 70 70

   info@mainplus.com

 

mainplus logo wit

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Invalid Input
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Invalid Input