De windhoos in Leersum, het noodweer in Zuid-Limburg: afgelopen junimaand was een recordmaand qua schademeldingen. Daarom dit keer geen schade van de maand, maar een terugblik op de ‘maand van de schade’.

“In juni hebben we twee keer zoveel schademeldingen ontvangen als vorig jaar”, aldus CCO van MainPlus Gerard van Engelenburg. Het totaalbedrag komt nu al ver boven de miljoen uit. Wat is de oorzaak van deze hausse aan natuurgeweld en hoe kunnen we hier op anticiperen? “In mijn optiek is afgelopen maand een schoolvoorbeeld van het effect van de huidige klimaatveranderingen. Van extreme droogte zoals vorig jaar zomer tot extreme regenval zoals nu in Limburg het geval is. Abnormaal.”

Klimaatverandering

“We hebben in Nederland eeuwenlang min of meer hetzelfde klimaat gehad: gegarandeerd schaatsen in de winter en in de zomer bakken op Zandvoort. De afgelopen jaren zie je hoe die standaard steeds meer wordt doorbroken. Kijk naar Leersum: het noodweer daar ontstond door een zogenaamde supercel boven land, het zwaarste type onweersbui dat we kennen. Voorheen compleet ongebruikelijk voor Nederland, maar inmiddels moeten we eraan geloven.”

Het extreme weer is ook van invloed op het type schades. “We behandelen steeds vaker hele grote schades. Dat is echt kenmerkend voor de laatste tijd: de intensiteit van de schades neemt toe doordat het weer in intensiteit toeneemt. Daar bedoel ik niet mee dat er in één maand tijd meer neerslag valt, maar dat er nu in een paar uur net zoveel neerslag valt als normaal gesproken in één maand.”

Meer schades een feit

Van Engelenburg ziet dat het grote problemen oplevert en maakt zich zorgen. “We zijn hier niet goed op berekend. Onze huizen hebben de grootste moeite om hemelwater af te voeren, de regenpijpen kunnen het niet bijbenen waardoor daken overstromen en water de huizen inloopt. In Limburg kon de riolering het zelfs niet meer aan… In Nederland wordt steeds meer grond bebouwd, waardoor het water minder goed weg kan lopen.”

“We zullen steeds meer weergerelateerde schades gaan krijgen en die extremen worden steeds groter en lopen steeds verder uit elkaar.” Daar anticipeert MainPlus op, samen met zijn herstelpartners. “Wij zorgen voor voldoende capaciteit in ons herstelnetwerk zodat we schades zo snel en efficiënt mogelijk kunnen afhandelen. We reageren op de weersvoorspellingen, als er code geel is schalen we op. En we gaan ons herstelnetwerk nog verder uitbreiden.”

Voorkomen

Maar het allerbeste is en blijft voorkómen. “Daar kunnen wij mensen bij helpen en die rol nemen we heel serieus. Het regelmatig controleren van de goten, de hemelwaterafvoer checken, het draagt er allemaal aan bij dat ernstige schades worden voorkomen. Ook bij een hevige onweersbui.” Het schadeherstelbedrijf werkt ook aan een preventienotitie die binnenkort wordt gepubliceerd.

Tot slot ligt er ook een taak bij woningeigenaren, benadrukt Van Engelenburg. “Zij moeten ook zelf goed gaan nadenken in welke situatie ze zitten en wat dat voor de toekomst betekent. Check of je regenpijp groot genoeg is en bestand is tegen een extreme bui. Zijn je dakopstanden wel hoog genoeg of zal het binnen de kortste keren overstromen? Er is veel dat je zelf kunt doen.”

“De klimaatcrisis is een feit, daar komen we niet meer onderuit. Hoe we ermee omgaan ligt in onze handen.”

MainPlus

    Laan van Vredenoord 15

2289 DA Rijswijk

   +31 88 011 70 70

   info@mainplus.com

 

mainplus logo wit

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Invalid Input
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Invalid Input