Wanneer je al maanden worstelt met lekkage in onder andere de slaapkamer van je kind, is dat niet zo leuk. En wanneer je het gevoel hebt dat je dan ook nog van het spreekwoordelijke kastje naar de (kletsnatte) muur gestuurd wordt, omdat de oorzaak van je lekkage bijna niet te achterhalen lijkt, ben je op den duur ten einde raad.

Het overkwam een gezin met drie kinderen uit Haarlem. Water stroomde via het platte dak aan de voorzijde van de woning twee slaapkamers binnen. Een van de slaapkamers was zelfs zó doorweekt dat er al schimmelvorming begon te ontstaan. Nadat de vrouw des huizes al enige tijd had geprobeerd om de schade direct met haar verzekeraar af te handelen, kwam uiteindelijk MainPlus in beeld. “Ik was erg blij dat MainPlus mij wilde helpen om dit probleem op te lossen. Er was al zo veel tijd verspild en de schade werd alleen maar groter”, vertelt de Haarlemse.

Lekdetectie
Soms blijkt het vinden van een lek in een woning ontzettend lastig. Dit belangrijke onderdeel van een schadeafhandeling bleek ook in dit geval nog niet zo eenvoudig. Wat in ieder geval wel duidelijk was, was dat er sprake was van een met vocht verzadigde, constructieve muur ter plaatse van beide slaapkamers aan de voorkant van het huis. Boven op het huis lag gedeeltelijk nog het originele platte dak en in december 2020 was er een opbouw op de eerste verdieping geplaatst. Het water kwam vooral de woning binnen wanneer het buiten regende. Daarnaast was er lekkage in de badkamer.

Om de oorzaak van het lek te vinden zijn meerdere technieken toegepast waaronder een regentest, een kleurstoftechniek met UV-laminaat en een rookproef. Bij een regentest worden weersomstandigheden nagebootst (regen en wind) en met behulp van diverse apparaten gemeten waar het water zich verspreidt. Bij de kleurstoftechniek wordt er kleurstof geïnjecteerd in afvoeren of platte daken en bekeken of de kleurstof ergens zichtbaar wordt. Als laatste is er de rookproef gedaan. Daarbij wordt eerst een gaatje gemaakt in het plafond, waarna er rook onder de dakbedekking geblazen wordt. Vervolgens wordt er gekeken naar wáár de rook naar buiten komt. Alle technieken gaven niet direct het gewenste resultaat.

Spouwlood
De volgende stap was de met vocht verzadigde gipsplaten van binnenuit bovenin te openen en de constructie te inspecteren. Langzaamaan werd duidelijk dat de schade afkomstig was van het stuk dak tussen de opbouw en de buitengevel, waar het spouwlood zit. Daarnaast bleek de douchehoek te lekken aan de achterzijde, omdat de hoeken gevoegd in plaats van gekit waren. Hierdoor waren de S-koppelingen overbelast geraakt. Het bleek in ieder geval allemaal geen hoogstaand werk van de aannemer te zijn geweest.

Bij het verwijderen van de dakbedekking werd alsnog de gele kleurstof van de kleurstoftechniek aangetroffen. Dít was de plek waar het water naar binnen stroomde. De herstelwerkzaamheden hiervoor bestonden uit het kaal maken en drogen van de buitengevel. Daarna moest de gevel opnieuw beplakt worden met spouwlood inclusief het plaatsen van twee nieuwe afvoeren. Uiteraard moest daarna ook nog de verder opgelopen schade hersteld worden. Ook de hoeken in de badkamer werden opnieuw onder handen genomen, waarna het Haarlemse gezin voor het eerst in ruim negen maanden weer ontspannen in bad kon.

De opluchting in de reactie van de vrouw des huizes is duidelijk te horen: “We zijn inmiddels al veelvuldig in bad en onder de douche geweest en het is nog steeds droog, halleluja! In het begin waren we nog wel een beetje huiverig, maar inmiddels is badderen weer fijn. Verder zijn we echt superblij en opgelucht en dankbaar voor alles. We hebben ons huis terug en mijn kind kan weer heerlijk slapen.”

 

Mainplus

schade uitgelicht november 2021 1
schade uitgelicht november 2021 2
schade uitgelicht november 2021 4
schade uitgelicht november 2021 5

 

MainPlus

    Laan van Vredenoord 15

2289 DA Rijswijk

   +31 88 011 70 70

   info@mainplus.com

 

mainplus logo wit

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Invalid Input
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Invalid Input