Dossier uitgelicht: “Het leek wel een oorlogsgebied”

Soms komt er een melding van een schade binnen die niet gewoon ‘eventjes’ kan wachten. Dit was het geval met de schade aan een woning in Leersum. De schade was veroorzaakt door heftig noodweer gecombineerd met een valwind halverwege de maand juni.  
 
De familie Stokroos uit Leersum kon de grote ravage bijna niet bevatten toen zij na een heftige storm een blik wierp in hun achtertuin. “Het leek wel een oorlogsgebied”, vertelt de vrouw des huizes. De man des huizes, een arts die door zijn werkzaamheden op de intensive care tijdens COVID-19, al behoorlijk uitgeput was, kon zijn ogen niet geloven. Het echtpaar woont in een vrijstaande woning op een heuvel met een perceel van ongeveer vijfduizend vierkante meter. Een grote lap grond waar ook de nodige bomen stonden. Maar liefst 40 bomen op het perceel van de familie Stokroos zijn gesneuveld.  
 
Valwind 
De meeste mensen zullen het zich nog kunnen herinneren: het noodweer afgelopen zomer in Leersum en de bijkomende schade die werd veroorzaakt door een valwind. Een valwind is een neerwaartse luchtstroom die onder invloed van zwaartekracht lucht met veel kracht naar beneden brengt. Meestal komen valwinden in bergachtige gebieden voor, maar incidenteel ontstaat een valwind tijdens een zomerstorm. Dit was ook het geval in Leersum.

 
De totale schade was ruim 13 miljoen euro, die gedeeltelijk is vergoed door verzekeringen en door de gemeente. In totaal zijn er bij de storm in Leersum maar liefst 1600 bomen gesneuveld, waarvan dus 40 stuks bij de familie Stokroos. Bij het omwaaien van de bomen heeft niet alleen de tuin een totaal ander aanzicht gekregen, maar daarnaast hebben de woning, bijgebouwen en de omgeving van de woning de nodige schade opgelopen.

Herstelwerkzaamheden 
De spoedmelding van de schade bereikte MainPlus via verzekeraar VVAA, waar het echtpaar een opstalverzekering had lopen. Het werd al snel duidelijk dat de prioriteit van de schade bij het dak van de woning lag, omdat hier bomen op waren gevallen. MainPlus heeft na de melding van de schade direct contact opgenomen met herstelpartner Van Berkel om als eerste alle omgewaaide bomen om te zagen en te verwijderen. De tuin moest namelijk weer normaal toegankelijk worden, voordat er überhaupt herstelwerkzaamheden uitgevoerd konden worden. Alle veertig omgewaaide bomen zijn gekapt, versnipperd en afgekeurd.  
 
Na het verwijderen van alle bomen kon de spreekwoordelijke balans opgemaakt worden. Naast schade aan de woning bleek er schade te zijn aan de omheining van het perceel, het pomphuis, dakgoten, de toegangspoort en overige schade aan de tuin. De dakgoten moesten opnieuw ingemeten worden en daarnaast was het zaak dat grote gaten in de tuin door losgetrokken wortelen van bomen gedicht werden en de oprit moest vlak getrokken worden. Uiteindelijk is er een nieuw dak geplaatst, is er een nieuwe schuur gekomen en is gras opnieuw ingezaaid aan de achterkant van de woning. De reactie van de bewoners aan de herstelpartner van MainPlus was hartverwarmend: “Heel hartelijk dank voor al het geregel en onuitputtelijke inzet van je medewerkers. Hierdoor bleven wij moed houden en zagen we ‘door de bomen het bos’ weer. Het blijft een gemis die mooie oude bomen, maar we hebben reeds nieuwe boompjes geplant”, vertelt mevrouw Stokroos. 

Stichting Bomen voor Leersum 
Het verlies van alle bomen in Leersum, waaronder in het Lombokbos, heeft een onuitwisbare indruk achtergelaten bij inwoners van Leersum. Daarom is ‘Stichting Bomen voor Leersum’ in het leven geroepen. Deze stichting haalt geld op om bomen aan te kopen en zo Leersum weer wat van zijn oude karakter terug te geven.

image3
image4

 

image6
image7

MainPlus

    Laan van Vredenoord 15

2289 DA Rijswijk

   +31 88 011 70 70

   info@mainplus.com

 

mainplus logo wit

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Invalid Input
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Invalid Input