Dit was het nieuws van de afgelopen maand

Te midden van alle drukte dankzij de stormachtige februarimaand bereidt de schadebranche zich alweer voor op de natuurschades die in de zomer zijn te verwachten, des te meer als gevolg van de opwarming van het klimaat. Er wordt volop nagedacht over manieren waarop natuurschades die nu nog niet verzekerbaar zijn, in de toekomst kunnen worden gedekt.

Met al het Russische oorlogsgeweld in Oekraïne en de vele hartverscheurende beelden ervan, zou men het zoveelste alarmerende rapport van de Intergouvernementele Werkgroep inzake Klimaatverandering (IPCC) haast snel vergeten. Het VN-panel waarschuwt dat extreem weer steeds vaker zal voorkomen als gevolg van klimaatverandering en ook steeds vaker ernstige gevolgen zal hebben voor de mens en andere levensvormen, aldus de NOS. De honderden wetenschappers stellen in hun rapport dat sommige ingrijpende effecten al onomkeerbaar zijn en stellen dat de tijd om erger te voorkomen in rap tempo opraakt.

Een van de duurste jaren ooit
Dat ook de economische impact van natuurrampen, onder meer als gevolg van extreem weer, afgelopen jaar groot was, bleek afgelopen maand uit een rapport van verzekeringsmakelaar en -consultant Aon. In het rapport Weather, Climate and Catastrophe Insight concludeert Aon dat de schade als gevolg van natuurrampen steeds groter wordt en dat de risico’s vaak niet worden gedekt door de verzekering, schrijft Schade Magazine. Minder dan de helft van het totale schadebedrag van afgelopen jaar werd vergoed. Wereldwijd was 2021 een van de duurste jaren ooit qua schade door natuurrampen, met een economische impact van zo’n 343 miljard dollar (zo’n 312 miljard euro), een dikke 45 procent meer dan het gemiddelde jaarlijkse schadebedrag in de vorige eeuw van 271 miljard dollar.

Dat dit ook binnen de schade(verzekerings)branche in Nederland de gemoederen bezighoudt, bleek afgelopen maand weer uit de webinar over het verzekeren van klimaatrisico’s, georganiseerd door het Verbond van Verzekeraars, Adfiz en a.s.r. Daarbij werd stilgestaan bij de risico’s die wel en niet verzekerbaar zijn, hulpmiddelen voor adviseurs en aankomende ontwikkelingen. Bij dat webinar was veel aandacht voor de overstromingen in Limburg van de afgelopen zomer, meldt Risk en Business. Veel gedupeerden bleken toen niet voor de schade te zijn verzekerd, mede doordat veel schade in de eerste plaats niet verzekerbaar was. Geeke Feiter, directeur van het Verbond van Verzekeraars, waarschuwde dat de verzekeringsbranche niet alle risico´s kan opvangen. “We moeten niet de kans missen om het risico te mitigeren en kijken naar manieren waarop we het tij kunnen keren”, aldus de directeur van de branchevereniging.

Coulanceregeling
Voor veel gedupeerden van de overstromingen van de afgelopen zomer kwam er in maart goed nieuws vanuit Den Haag. De ministerraad stemde in met een voorstel van minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) voor een coulanceregeling ter vergoeding van onverzekerde schade. Schade Magazine legt uit dat het kabinet vorig jaar al de portemonnee trok om mensen te helpen op basis van de Wet tegemoetkoming schade. Die voorziet echter alleen in de vergoeding van schade die niet verzekerbaar, vermijdbaar of verhaalbaar is. Bij de behandeling van de ontvangen meldingen werd echter geconstateerd dat iets minder dan duizend schadegevallen waren veroorzaakt door extreem zware regenval of door overlopende beken en geulen. Die gevallen zijn verzekerbaar. Deze groep gedupeerden krijgt nu eenmalig toch compensatie voor de geleden schade vanwege de uitzonderlijke situatie.

Een deel van die groep gedupeerden zal zich bewust niet hebben verzekerd tegen de schade door zware regenval, maar redelijkerwijs valt te verwachten dat een deel helemaal niet goed op de hoogte was van zijn of haar dekking. Nederlanders blijken namelijk hun afgesloten verzekeringspolis niet of nauwelijks te lezen nadat zij die hebben afgesloten, meldt Schade Magazine op basis van onderzoek door Aon onder ruim 1600 verzekerden. Maar liefst 40 procent kijkt niet of nauwelijks meer naar een reis-, inboedel-, woonhuis- of aansprakelijkheidsverzekering. Rond life events als verhuizingen (76 procent), echtscheidingen (50 procent) en gezinsuitbreidingen (41 procent) zijn mensen wel geneigd om weer een blik op hun polis te werpen. Ook reizen en grote aankopen zijn daartoe vaak de aanleiding.

Malafide
Uit het ‘kleinere’ schadenieuws van de maand maart bleek maar weer hoe lastig het kan zijn om een betrouwbare schadeherstelpartij te vinden. In Groningen zag de politie zich genoodzaakt om mensen te waarschuwen voor nep-elektriciens, meldde De Telegraaf. De oplichters bouwen websites met een betrouwbare uitstraling, maar maken mensen vervolgens hoge bedragen afhandig bij stroomstoringen terwijl ze broddelwerk leveren. Net als bij malafide slotenmakers, ongediertebestrijders en rioolontstoppers wordt er flink geld betaald aan Google om hoog in de lijst van zoekresultaten te verschijnen.

Een lichtpuntje daarin was de afgelopen maand een fikse boete van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor een marketingbedrijf dat werkte voor zulke malafide schadeherstellers. Online marketingbedrijf Allfree moet 89.000 euro betalen voor misleidende advertenties voor spoeddiensten. Consumenten kregen te maken met torenhoge rekeningen, slecht werk en zelfs agressie, meldde De Telegraaf. “Consumenten mogen niet worden misleid”, aldus ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh. “En al helemaal niet als ze in een spoedsituatie zitten en daarmee extra kwetsbaar zijn.” De ACM besloot na meerdere sommeringen om een dwangsom te innen bij Allfree, dat zich van geen kwaad bewust is. De directeur van het marketingbedrijf stelt dat hij aan alle eisen van de ACM had voldaan.

23 procent minder inbraken
Een ander lichtpuntje deze maand kwam uit een onderzoek van Independer op basis van data van  de Nationale Politie. Daaruit werd geconcludeerd dat het aantal woninginbraken afgelopen jaar met zo’n 23 procent is gedaald, aldus Schade Magazine. De politie kreeg in totaal 23.500 meldingen binnen. In de provincies Drenthe, Flevoland en Zeeland daalde het aantal inbraken zelfs met ongeveer een derde. De gemeenten met de meeste inbraken per inwoner waren Zeist (8,2 per 100 inwoners), Laren (7,1 op 1000), Baarn, (6,4 op 1000), Boekel (6,3 op 1000) en De Bilt (6,2 op 1000).

MainPlus

    Laan van Vredenoord 15

2289 DA Rijswijk

   +31 88 011 70 70

   info@mainplus.com

 

mainplus logo wit

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Invalid Input
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Invalid Input