Dossier uitgelicht: “Het hele dak was verdwenen

Wanneer een storm van het kaliber Eunice over het land raast, kun je er de klok op gelijk zetten dat de schade in het land groot zal zijn. Heel groot. Maar dat je volledige dak van je woning waait, dát verwacht je niet zo snel. Het gebeurde een doodnormaal gezin uit Almere.
 

Het gezin uit Almere was natuurlijk op de hoogte van de storm, aangezien deze van te voren ruimschoots was aangekondigd. Toch konden zij hun oren en ogen niet geloven toen zij hun volledige dak op straat zagen belanden. “Het was ongelooflijk. Het hele dak was verdwenen”, vertelt de bewoner. Tijdens iedere storm is het zaak om spoedmeldingen te scheiden van minder ernstige meldingen. Deze schade had absoluut prioriteit.

Dakisolatie

Door de storm bij de verzekerde was de volledige dakbedekking van de woning afgewaaid. Het betrof een eengezinswoning bestaande uit drie verdiepingen en een plat dak. Maar dat was niet het enige, want vlak na het verdwijnen van de bovenste daklaag werd ook de onderliggende dakisolatie nat. In de meeste gevallen moet zo’n isolatielaag daarna verwijderd worden, want isolatiematerialen verliezen hun isolatievermogen wanneer ze nat zijn. Dit was ook het geval bij de woning in de Flevopolder. Toen het isolerende materiaal verwijderd was, werd de daklaag daaronder blootgesteld aan de neerslag. Hierdoor moest de herstelpartner per direct een noodvoorziening treffen.

Van Berkel Totaalonderhoud was in dit geval de herstelpartner op locatie. “De melding kwam zaterdagmiddag bij ons binnen, waarna we met vier bussen sterk dezelfde avond nog naar de woning zijn gereden. Binnen drie kwartier waren we ter plaatse. Na het verwijderen van de vochtige isolatielaag  hebben we een zeil gespannen over de gehele breedte van de woning om verdere waterschade van de inboedel te voorkomen”, vertelt Roy van Berkel, directeur en eigenaar van het schadebedrijf. De verzekerde had in dit geval geen inboedelverzekering, dus het beschermen van de meubels was voor de bewoner extra belangrijk.

Veiligheid staat voorop
Door de aanhoudende harde wind bleek het gespannen zeil helaas onvoldoende. Het zeil waaide weer van de woning af, waarna de herstelpartner de volgende dag zandzakken op het zeil gelegd heeft. Hiermee leek de ergste nood voorbij. Helaas was de woning hiermee niet honderd procent waterdicht en dus ook niet veilig genoeg om te verblijven, maar de verzekerde wilde zijn woning pertinent niet verlaten. De verzekerde wilde zijn inboedel niet onbeschermd achterlaten, maar de situatie werd wel steeds onveiliger.

Hoe meer regen namelijk doordrong tot in de woning, hoe groter de kans was dat het vocht de meterkast zou bereiken. Dit zou kortsluiting kunnen veroorzaken met brandgevaar tot gevolg. Ondanks het gevaar koos de bewoner er toch voor om in de woning achter te blijven. Ook het aanbod vanuit de verzekeraar om een hotelovernachting te boeken en daar te schuilen tijdens de stormen, kon de bewoner niet op andere gedachten brengen. Dit aanbod werd in dit geval gedaan omdat vakmannen in deze extreme omstandigheden geen werkzaamheden mogen en kunnen verrichten. Wanneer de wind is aangetrokken tot boven windkracht vijf mogen de hulpverleners niet meer het dak op. De veiligheid van mens en dier staan altijd voorop, pas daarna komen materiële zaken.

De tijdelijk noodvoorziening die het herstelbedrijf heeft aangebracht, heeft de schade tijdens de storm enorm beperkt. Een structurele oplossing was het daarentegen niet. Uiteindelijk is de schade door MainPlus teruggegeven aan de verzekeraar, omdat een onafhankelijke expert ging bepalen welke vervolgwerkzaamheden er nog uitgevoerd dienden te worden. De bewoners zijn ontzettend blij met de spoedservice van MainPlus en Van Berkel. “De schade had nog veel ergers kunnen zijn en is op deze manier heel beperkt gebleven. Daar zijn wij heel dankbaar voor”, aldus de vrouw des huizes.

 

Mainplus schadeherstel
Mainplus schadeherstel

 

Mainplus schadeherstel
Mainplus schadeherstel

MainPlus

    Laan van Vredenoord 15

2289 DA Rijswijk

   +31 88 011 70 70

   info@mainplus.com

 

mainplus logo wit

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Invalid Input
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Invalid Input