Schadenieuws afgelopen maand onderstreept belang preventie

Of het nu om waterschades gaat of om woningbranden, het voornaamste schadenieuws van de afgelopen maand wijst maar weer op het belang van preventie. Niet alleen om schades te voorkomen, maar ook voor wie later nog iets van het schadebedrag terug wil zien.

Tweemaal maar liefst waarschuwde De Telegraaf in april woningeigenaren voor de financiële consequenties bij waterschade. In het eerste geval ging het om een woningeigenaar die 10.000 euro aan compensatie had geëist na lekkageschade in zijn badkamer. De man eiste een vergoeding voor ‘gemist woongenot’ en voor gederfde inkomsten omdat hij snipperdagen moest opnemen en moest corresponderen om de schade opgelost te krijgen. Het financiële klachteninstituut Kifid oordeelde echter dat deze eis niet werd gedekt door de verzekering. De frustraties van de man waren verder aangewakkerd doordat het drogen en het herstel van zijn woning een half jaar had geduurd. Wekenlang woonde hij naar eigen zeggen in een bouwput, in de herrie van de droogapparatuur.

Slecht onderhouden
Het tweede Telegraaf-verhaal over waterschade had niet geschreven hoeven worden als de huiseigenaar in kwestie de nodige preventiemaatregelen had getroffen. De vrouw had in april 2020 flinke waterschade aan haar woning. Het schadebedrag van 60.000 euro wilde ze terugkrijgen via haar verzekeraar ABN AMRO, maar daar kreeg ze nul op het rekest. Ook bij het Kifid, waar ze zich daarop meldde met haar klacht, ving de vrouw bot. Twee experts die de schade hadden opgenomen, hadden geconcludeerd dat haar badkamer slecht was onderhouden. Zo waren onder meer de wanden niet goed gekit. Hoewel de vrouw vraagtekens plaatste bij de integriteit van de schade-experts, twijfelde het Kifid niet aan de onderzoeksmethoden van de deskundigen. 

Een onvergoede schade van tienduizenden euro’s kan uiteraard een financiële strop betekenen, maar een gebrek aan preventieve maatregelen kan mogelijk nog veel ergere gevolgen hebben. Schade Magazine meldde op basis van Brandweer Nederland en het Verbond van Verzekeraars dat in 10 van de 27 fatale woningbranden in 2021 geen rookmelders aanwezig waren in de woning. Er waren daarbij in totaal 31 doden te betreuren. In de eerste drie maanden van dit jaar waren er al 9 fatale woningbranden met 10 doden tot gevolg. Schade Magazine valt op aan de cijfers dat 10 van de fatale woningbranden vorig jaar door menselijke fouten ontstonden en 6 door technische apparatuur. De meeste fatale woningbranden in 2021, iets meer dan de helft, ontstonden in de woonkamer. 19 van de 27 fatale woningbranden vonden plaats in een huurwoning.

Goedkoop is duurkoop
Wie een schadehersteller over de vloer krijgt die geen btw opvoert in zijn of haar factuur, kan zich beter achter de oren krabben, aldus het AD. De krant benadrukt dat, hoewel zwart betalen aantrekkelijk kan zijn in deze tijden van hoge prijzen, zowel de particuliere klant als de beunhaas in kwestie forse risico’s neemt. De zwartwerker kan een naheffing en een boete van gemiddeld 1.000 euro krijgen. Voor de klant die dacht voordelig uit te zijn, blijkt goedkoop pas echt duurkoop: die kan een prent van maar liefst 4.000 euro tegemoet zien.  

Dat goedkoop duurkoop kan blijken te zijn, betekent overigens niet dat hoge prijzen automatisch kwaliteit met zich meebrengen. Dat bleek ook afgelopen maand weer uit de berichtgeving over malafide klusjesmannen, deze keer door consumentenprogramma Radar van AVROTROS. Radar meldt dat het de afgelopen maanden veel klachten krijgt over loodgieters die exorbitante bedragen rekenen voor spoedklussen, soms wel tussen de 900 tot 2.500 euro voor een uurtje werk. Gedupeerden hoeven daarbij op de politie niet te rekenen: die ziet de praktijken niet als oplichting maar als misleiding, waarvan geen aangifte kan worden gedaan. Wie een rechtsbijstandsverzekering heeft maakt wel kans om langs die weg geld terug te zien. Google meldt desgevraagd dat het gaat onderzoeken of het malafide loodgieters op dezelfde manier kan aanpakken als het eerder deed met slotenmakers.

Duurste natuurramp ooit
In navolging van het Aon-onderzoek over natuurrampenschade van vorige maand, kwam het Swiss Re Institute de afgelopen maand met een rapport waaraan de liefhebbers van grote getallen hun hart kunnen ophalen. Natuurrampen hebben in 2021 wereldwijd voor een schade van ongeveer 250 miljard euro gezorgd, meldt Schade Magazine op basis van het rapport. Daarvan kwam zo’n 103 miljard euro voor rekening van verzekeraars. Maar liefst 31 procent van het schadebedrag werd veroorzaakt door overstromingen. De overstromingen in Europa afgelopen zomer zijn zelfs de duurste natuurramp ooit gebleken. Jaarlijks zullen natuurrampen voor een stijging van 5 tot 7 procent van de schadelast zorgen, stellen de onderzoekers.

 

MainPlus

    Laan van Vredenoord 15

2289 DA Rijswijk

   +31 88 011 70 70

   info@mainplus.com

 

mainplus logo wit

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief

Ongeldige invoer
Invalid Input
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Invalid Input