Toegankelijkheid

Agenda’s ‘lekdetectives’ Roy en Wilfred stromen vol
‘Gewoon zorgen dat die mensen weer rust hebben, daar doe ik het voor’
Image

Rijswijk, 26 april 2023 – Sinds de start van MainPlus Lekdetectie, nu een jaar geleden, ondervinden de ‘lekdetectives’ van het bedrijf aan den lijve hoe groot de landelijke vraag is naar betrouwbare specialisten. 'We hebben een compleet volle agenda. Het werk blijft binnenstromen. We rijden naar adressen, gemiddeld zo’n drie op een dag, door heel Nederland.’


Roy van Hees en Wilfred Marijnissen zijn gespecialiseerd in het opsporen van lekkages op alle denkbare plekken waar die kunnen ontstaan; van leidingen en voegwerk tot daken die te lijden hebben onder extreme regenval. Door de ervaring die ze meenemen, weten ze vaak snel in welke hoek ze moeten zoeken. Hun werk is belangrijk, omdat zeventig procent van alle schades watergerelateerd zijn en een oorzaak zich veelal lastig laat opsporen. Beide heren blikken terug op één jaar MainPlus Lekdetectie.

Image

Ondergelopen opslagboxen

Van Hees herinnert zich de berging onder een appartementencomplex en een biercafé. Daar was een klein vochtplekje na jaren uitgemond in ondergelopen opslagboxen met vallende plafondplaten. “Bijna alle lekdetectiebedrijven waren er al eens geweest, maar het was niet vast te stellen of het met regen te maken had, met de betonvloer of het gebruik van het café. Het kon van alle kanten komen. Waar andere experts hadden aangegeven het te ingewikkeld te vinden om aan te beginnen, zijn wij er wel in gesprongen. En we hebben het lek gedetecteerd! Het bleek het kitwerk in de keuken van het café.”


Het moment waarop hij zo’n bevinding met een klant kan delen, vindt Marijnissen het mooiste van zijn vak. “Mensen zitten vaak al lang in onzekerheid over waar het vandaan komt”, vertelt hij tijdens een ritje tussen twee klanten door. “Soms slapen ze er nachten niet van. En als jij dan degene bent die kan zeggen wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren om het op te lossen, dan zijn ze heel gelukkig. Soms vliegen ze me bijna om de hals! Gewoon zorgen dat die mensen weer rust hebben, daar doe ik het voor.”

Onvoorspelbaar

En saai is het nooit, zo ondervond hij het afgelopen jaar. “Ik kan over elke dag een boek schrijven, want iedere lekdetectie heeft zijn eigen verhaal. Het mooie is het onvoorspelbare ervan.” Plus: hij komt bij alle lagen van de bevolking over de vloer, gewapend met zijn rioolcamera, endoscoop en UV-kleurstof, die met speciaal licht verraadt waar vocht zich ophoudt. “Het kan zijn dat je eerst in een villa staat, om daarna door te rijden naar een kleine huurwoning op vier hoog. En alles wat daar tussenin zit.”

Image

Van Hees omschrijft zijn werk als een sport. “Bij het merendeel van de gedupeerden zijn al verschillende loodgieters, aannemers dan wel dakdekkers geweest die altijd wel iets hebben geconstateerd, zonder het lekken te kunnen stoppen. Vaak komen ze dan uit op lekdetectie. Wij zijn dan het laatste redmiddel. Het voelt echt als een sport om een lek, in de tijd die we ervoor krijgen, te detecteren en een juiste advies te kunnen geven waarin precies staat wat er moet gebeuren om het probleem op te lossen.”

Achievements & certifications

 

Dutch Interactive Award
Beste Werkplek
Beste Werkplek
ISAE 3402
FSQS registred
groen gedaan
Beste Werkplek