Toegankelijkheid

Hoge prijzen en schaarste, ook in de bouw- en schadebranche

 

schadebranche prijs schaarste MainPlus

Inflatie, materialen- en personeelsschaarste werden in de afgelopen maand steeds zichtbaarder, ook in de bouw- en herstelbranche. Dat het tekort aan warmtepompen over enige tijd is verholpen is overigens te hopen, want de regering wil hybride warmtepompen vanaf 2026 verplicht gaan stellen bij vervanging van de cv-installatie.

De bouw en de verkoop van woningen stagneert als gevolg van de tekorten en hoge prijzen, signaleerde het AD. En als bouwers en aannemers last hebben, betekent dat ook problemen voor schadeherstellers die van dezelfde materialen en arbeidskrachten afhankelijk zijn. In het bouwen of verbouwen van een huis gaat steeds meer tijd en geld zitten, aldus de krant. De inkoopprijzen voor hout, staal en stenen zouden in sommige gevallen het dubbele zijn geworden in vergelijking met de prijzen van vóór de coronapandemie. Door de drukte in de bouw en de grote personeelskrapte stijgen ook de prijzen bij aannemers, die op korte termijn doorgaans niet beschikbaar zijn.

Handentekort grootste belemmering
Ook Risk en Business schreef in de afgelopen maand over personeels- en materiaaltekorten. Een tekort aan handjes is in het tweede kwartaal van dit jaar de grootste belemmering geweest in de bedrijfsvoering van ondernemers, wordt gesteld naar aanleiding van de Conjunctuurenquête Nederland van het Centraal Bureau voor de Statistiek, de Kamer van Koophandel, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW. Belemmeringen door onder meer materiaaltekort hebben in dit kwartaal een hoogtepunt bereikt. Wel kwam uit de enquête dat het ondernemersvertrouwen was gestegen in alle bedrijfstakken behalve de delfstoffenwinning.

De leveringsproblemen raken niet alleen aan de bouw- en herstelbranche maar ook aan de preventie van schade aan huizen en erger. Zo meldde NU.nl dat het als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne niet gaat lukken om alle acht miljoen woningen in Nederland op 1 juli te hebben voorzien van rookmelders. Dat komt doordat een grote bestelling van dertig woningcoöperaties niet kan worden geleverd. Omdat rookmelders vanaf juli in alle huizen op elke etage verplicht zijn, hebben de coöperaties besloten om de rookmelders nu ergens anders vandaan te halen. Behalve dat rookmelders de nodige levens redden, gelden ze ook als belangrijk schadepreventiemiddel omdat branden eerder kunnen worden opgemerkt.

Hybride warmtepomp verplicht
Het was sinds maart al bekend: de hoge gasprijzen hebben gezorgd voor een hausse in de warmtepompeninstallatie, waardoor je er ruim een half jaar op moet wachten als je er eentje wil. Te hopen is dat die wachttijd tegen 2026 een stuk korter is geworden, want het kabinet heeft besloten om de hybride warmtepomp vanaf dat jaar verplicht te stellen bij de vervanging van een CV-installatie, zo meldde de NOS. Dat heeft voor de schadebranche gevolgen omdat de nu nog gangbare cv-installatie daarmee geleidelijk zal verdwijnen. Reden voor het besluit is het terugdringen van het gasverbruik, energiekosten en de schade aan het klimaat, aldus minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten (D66).

Op dat besluit kwam al snel de nodige kritiek. De Telegraaf schreef in een commentaar dat de rekening voor de ‘dwangpomp’ burgers op kosten jaagt. De rekening voor de verduurzamingsoperatie zou daarom bij de overheid moeten komen te liggen, aldus de hoofdredactie. NU.nl zocht uit of elk huis even geschikt is voor het plaatsen van een warmtepomp. Dat blijkt niet geheel het geval te zijn: vooral wie nu al krap woont zal moeite hebben om zo’n warmtepomp kwijt te kunnen. Daarvoor is zowel binnen als buiten de woning ruimte nodig voor een kast.

Brand door verjaardagskaart
Nog even terug naar het onderwerp brandpreventie. Daarover berichtte De Telegraaf in de afgelopen maand namelijk dat er elke week maar liefst vier branden te wijten zijn aan batterijen of accu’s die achteloos in de afvalbak worden gegooid. Steven van Eijck, voorzitter van Stichting Open die de inzameling van oude accu’s en batterijen faciliteert, waarschuwt dat niet alleen een weggegooide elektrische tandenborstel daarvoor kan zorgen, maar bijvoorbeeld ook een geluidmakende verjaardagskaart. Om een indruk te geven van het potentiële gevaar schat Van Eijck dat er in Nederlandse lades, schuurtjes en zolders zo’n 8,8 miljoen elektrische apparaten liggen te verstoffen.

Tot slot gaat de officieuze prijs voor malafide beunhaas van de maand in mei naar een meubelstoffeerder uit Monnickendam. Volgens De Telegraaf rekende hij een klant maar liefst 16.000 euro voor het verwijderen van houtworm. Uit een heel huis middels professionele methodes? Nee: het ging om een kastje en houtwormen moesten met een apparaat dat klopgeluiden maakt worden overtuigd om hun maaltijd elders voort te zetten. Het slachtoffer, een oudere man uit Westzaan, die zich bovendien geïntimideerd voelde door de meubelstoffeerder, besloot het er niet bij te laten zitten en deed aangifte. De zaak is nu onder de rechter, waar bij de eerste inhoudelijke zitting al duidelijk werd dat houtwormexperts onbekend zijn met het klopapparaat.

 

Achievements & certifications

 

Dutch Interactive Award
Beste Werkplek
Beste Werkplek
ISAE 3402
FSQS registred
groen gedaan
Stichting positieve impact